Ildi, aki vállalta az igazi nevét, megírta nekünk, hogy mi nyomasztja mostanában. Nem tudja még, hogy alá írja-e a hallgatói szerződést, amit a tanulmányi előadó fog az orra alá tolni a beiratkozás napján. Leláncolja magát 7 évre, visszafizeti a képzése árát vagy be sem iratkozik. Te hogyan fogsz dönteni?

A felsőoktatás érintő változások és a tegnapi ponthúzás kapcsán merült bel bennem néhány gondolat. Tegnap felvettek első helyre egy teljes állami ösztöndíjas alapképzésre. Ez azt jelenti, hogy már csak egy lépésre vagyok attól, hogy 7 évre leláncoljam magamat.
Azt mondom, hogy alapvetően egyetértek a kormány felsőoktatás megújító koncepciójával. Valóban olyan támogatási rendszert szükségeltetik kialakítani, ahol az elsődleges szempont a haza piaci igénye. Ha még temérdek mennyiségű mérnökre van szükségünk, akkor az állam támogassa állami ösztöndíjas helyekkel a mérnökképzést. Ha pedig túlteng a kínálati oldal gazdasági szakemberekkel, akkor csökkentse azok államilag finanszírozott keretszámát. Még azt is ki merem jelenteni, hogy bizonyos szemszögből vizsgálva az is jogosnak mondható, ha ezért az állam azt diktálja cserébe, hogy az adófizetők pénzén megszerzett tudásunkkal kitermelt GDP-t a haza, tehát az adófizetők élvezzék. Szerény véleményem szerint akár még morálisan is megkérdőjelezhető az ezzel ellentétes viselkedés. Azaz, hogy mások pénzén taníttatjuk magunkat, majd szedjük a sátorfánkat és lelépünk.

CSAKHOGY. Ehhez olyan egyéb feltételek szükségesek, amelyek meglátásom szerint a jelenlegi állapotban nem állnak fent. Szép dolog ez az Unió. Jó dolog ez az Unió. Az árak, a megélhetés költségei roppant gyorsan felvették a versenyt a nyugati országokkal. Ezt mindenképpen sikerként könyvelhetjük el. Ilyen sikeres még a magyar Euró sem lesz! Már ha lesz. Ha az árszínvonal követi az Uniós trendet a bérszínvonal miért nem képes? Az átlag magyar miért keres harmadannyit, mint például egy brit? Mert ők szigeten élnek, mi meg csak egy Kárpátoknak nevezett és azzal körülzárt katlanban, ahol még a gyom is kihal? Van még új a magyar ugaron? Mint hallgató, akinek alá kell írnia a hallgatói szerződést készítek egy képviselői szerződést. Ha azt akarják, hogy tanuljak alá kell, hogy írják. Ha a törvényhozás arra kényszerít, hogy éhbérért dolgozzak itthon 7 szűk esztendeig, akkor én arra kényszerítem a törvényhozást, hogy 7 év alatt teremtse meg a hiányzó munkahelyeket, Uniós bérszínvonallal. Ha én megszegem a szerződést vissza kell fizessem a képzés költségét. Ha az állam megszegi a szerződésemet, akkor semmisnek kell nyilvánítania a hallgatói szerződésemet. Szerintem ez így lenne korrekt. Ők kötelezhetik a kispolgárt valamire, de én nem kötelezhetem őket semmire? Nevetséges!

Maradt tehát bő egy hónapom, hogy végiggondoljam mi a legjobb lépés. A legvalószínűbb az, hogy nincs jó lépés, csak rossz.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanulmanyiosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr924677706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ueszti 2012.07.25. 19:38:35

Teljes mértékig egyetértek a cikk írójának minden szavával.

MosoMasa 2012.07.27. 09:58:14

Mikor beléptünk, egyértelműen elmondták, hogy ez így lesz - mármint hogy a bérszínvonal lassabban fog felkúszni.
Háborgott is mindenki, de úgy maradt és nagyon gyorsan el is felejtette a polgár, csak hát ugye most jó pöfögni.
Ez van.
Nem kellett volna hitelből eltartani az országot 40+20 évig. Most szophatunk mint a torkosborz.

sashimi 2012.08.20. 19:10:15

¨jogosnak mondható, ha ezért az állam azt diktálja cserébe, hogy az adófizetők pénzén megszerzett tudásunkkal kitermelt GDP-t a haza, tehát az adófizetők élvezzék.¨

Akkor azzal is egyet kell ertened, hogy az eu nalunk jomodubb tagjai se magyar diakok osztondijara koltsek az o adofizetoik penzet, hanem a magyar diak bizony csak a tanitas koltsegenek teljes megfizetese utan lephesse at nyugati egyetem kapujat. Halal az erasmusra. S ugyanigy szunjenek meg az eu celtamogatasai is. Hisz van helye a nemet penznek otthon is. Minek adjanak magyar vasutra, utepitesre, iskolara?

szalesz123 2012.08.21. 13:42:47

merj jelentkezni! minden amit itt felsorolsz, csak rossz kifogás! ha felvettek menj, jó buli lesz :) (anyagi gond mindíg lesz)

arszak 2013.09.11. 11:50:54

Sziasztok! ha már suli és miegymás, akkor legyen szó a diákszámláról is…! :)Múltkor keresgéltem, és ezt találtam: erstediakszamla.hu Ha az iPhone 5-öt megnyerném, eléggé tetszene! :)
süti beállítások módosítása